10 saveta za odvikavanje od grickanja noktiju

Mnogi jednostavno ne mogu da odole – grickaju nokte bilo kada i bilo gde. Potpuno mehanički i nesvesno… Neki to rade i iz dosade… Obzirom da grickanje noktiju tim ljudima predstavlja zadovoljstvo, opušta ih i oslobađa napetosti – od ove navike je teško odustati.

Neka vaši nokti ponovo zablistaju

Ako ste jedan od onih koji grickaju nokte, ne propustite ovih 10 saveta. Oni će vam pomoći da prevaziđete ovu naviku, koja nije samo loša i neestetska, već predstavlja i potencijalnu opasnost po vaše zdravlje. Grickanje noktiju i zanoktica može uzrokovati bol, pa čak i rane na prstima.

Ako se to događa često, infekcije mogu zahvatiti nokte, ali se sa noktiju preneti i na usta. Stoga, grickanje noktiju duže vreme može uzrokovati poremećen rast noktiju i njihove deformacije.

Stoga, morate prestati da grickate nokte koliko danas… sledećih 10 ideja će vam pomoći u ovom …

Savet #1: Samokontrola

Prvi korak je da upoznate sebe i svoje navike. Obratite pažnju u kojim situacijama grickate nokte i kakve su vam emocije dok to radite. Najverovatnije ćete otkriti nešto što vam može pomoći u daljem odvikavanju.

Savet #2: Zamislite da imate lepe nokte

Zamislite da imate lepe, duge i zdrave nokte. Počnite sa jednim noktom. Ako uspete sa jednim, to može biti vaš motiv da nastavite i sa ostalim noktima.

Stavite samolepljive ceduljice – podsetnike negde pred očima da vas podsete da ne prinosite ruke ustima.

Nađite fotografiju noktiju kakve želite i pored nje stavite fotografiju svojih noktiju i fazi kada su najoštećeniji  – siguno ćete shvatiti da ipak ne želite da imate tako ružne nokte.

Savet #3: Nađite uzrok grickanja noktiju

Nakon što prepoznate situacije u kojima najčešće grickate nokte, probajte pronaći i razlog za to:

  • Ako je razlog za to trenutni stres, borite se s njim koristeći tehnike opuštanja, vežbe, više sna, manje dnevnih obaveza…
  • Ako je uzrok opšta napetost, pokušajte da naučite nove načine za borbu protiv teskobe, nađite nešto drugo što će vam pomoći da se smirite i lakše  nosite sa svakodnevnim problemima.

Savet #4: Korak po korak

Postavite sebi prvo kratkoročne ciljeve i pokušajte da ih ostvarite. Kratkoročni ciljevi vode dugoročnim…Što se duže budete ponašali u skladu sa postavljenim ciljevima i nagrada će biti veća. Ako niste svesni u svakom trenutku da grickate nokte, zamolite neku dragu osobu da vas podseti i opomene svaki put, kako biste se zaustavili.

Brinite postupno sve više i više o svojim noktima. Pokažite napredak dragim ljudima koji će vas sigurno podsticati i dalje motivisati. Budite ponosni na ono što ste postigli.

Savet #5: Brza rešenja – lak ili krema protiv grickanja

Možete koristiti lak za nokte ili specijalne kreme  protiv grickanja. Ukus tih sredstava je gorak i neprijatan. Međutim, ako se vremenom naviknete na taj ukus i ponovo počnete da grickate nokte – zamenite to sredstvo za neko slično. Budite oprezni da ljubav prema gorkom ne prenesete i na hranu.

Devojke brzo i efikasno mogu zaštitili svoje nokte u salonima lepote – stavljanjem veštačkih noktiju.

Savet #6:Lepi i čvrsti nokti

Minerali, kalcijum i magnezijum prvenstveno utiču na izgled noktiju. Unosite ih u preporučenim dozama, bez obzira da ćete to raditi putem ishrane ili dijetetskih dodataka.

Sredstva za jačanje noktiju mogu se kupiti u apotekama. Ako barem neko vreme uspete da ih ne grizete, zaštititite svoje – nalakirajte ih sami ili posetite manikira. Sigurno će vam biti jako teško da “napadnete” lepe i sređene nokte.

Savet #7: Nađite sebi neku drugu naviku

Neki ljudi recimo vole da kuckaju prstima, a vama može biti dovoljno i da samo kontrolišete svoje dlanove ili odaberete neku kreativnu naviku, na primer crtanje.

Stiskanje antistres loptice takođe pomaže, jer je ona i namenjena tome da vas oslobodi od stresa. U trenucima slabosti, možete uposliti i usta kako biste skrenuli svoje misli na nešto drugo – na primer žvakaću gumu ili grickanje krekera.

Savet #8: Sakrijte nokte

Možete sakriti svoje nokte i tako se odupreti iskušenju. Stavite rukavice ili flastere. Na zanoktice i oštećenu kožu, nanesite kremu kako biste što pre sanirali posledice grickanja.

Savet #9: Nikada više ih ne sređujte zubima

Uvek imajte pri ruci set za nokte. Na taj način nećete pasti u iskušenje ako imate zanokticu ili zacepite nokat, ili ako iznenada pomislite da su vam nokti previše dugački.

Savet #10: Budite uporni

Grickanje noktiju je navika koja se možete osloboditi vrlo brzo. Morate biti svesni škodljivosti takve navike, morate imati strpljenja, volje i samodiscipline.

Ne zaboravite da je izgled noktiju i odraz zdravlja ljudi, što je takođe dobar argument da se prestane sa ovom ružnom navikom.

Šta istraživanja pokazuju?

Grickanje noktiju je česta prinudna navika kod dece i odraslih. Neki podaci govore da:

  • Čak 30 posto dece i 45 posto tinejdžera gricka nokte.
  • Gotovo polovina dece i mladih između 10 i 18 godina povremeno gricka nokte.
  • Adolescenti između 18 i 22 godine grickaju nokte, ali obično se oslobode ove navike do 30 godina.

Jedno istraživanje sprovedeno u Njemačkoj govori da 15 posto odraslih grickaju nokte. Nemački psiholozi su posvetili dosta pažnje baš ovoj populaciji, jer oni veruju da grickanje noktiju kod starijih predstavlja ozbiljan problem, koji ne može tako brzo da se reši, za razliku od iste pojave u mlađoj populaciji.

5/5 - (1 vote)